Column Jouster Courant - Voor de omgeving met de omgeving

Dat was een van de eerste kreten die ik te horen kreeg in 2014 toen ik bij dit project kwam werken. Als adviseur omgeving bij Rijkswaterstaat ben ik aan de slag voor en met de omgeving maar deze kreet kreeg voor mij een andere dimensie bij Knooppunt Joure. De omgeving was er! Maar de omgeving is ook breed. In mijn functie ben ik onder andere bezig met het naleven van de ontheffing van de flora-en-faunawet. Zo heb ik bijvoorbeeld met Tsjepke van der Honing (uit Joure) gezorgd dat de kerkuil en veel huismussen een nieuwe onderdak hebben gekregen. Veel mensen vergeten dat door grote ingrepen, zoals de aanleg van een nieuw knooppunt, de flora en fauna geholpen moet worden.

Van de eerste Burendag in september 2016 tot het Laatste Rondje rotonde in 2017 hebben wij een prachtig mooi wegenproject gedeeld en gevierd met elkaar. Wij hebben koffie gedronken op het laagste punt van de Hollandiatunnel , gefietst op de nieuwe A7 en natuurlijk knallend afscheid genomen van de rotonde. Januari 2018: het einde van project is in zicht. Met het slopen en opnieuw bouwen van het Haskerveldviaduct komen wij in de een-na-laatste fase van ons project. Het inrijden van het nieuwe viaduct zullen wij natuurlijk ook met iedereen delen.

Naast de bouw van het nieuwe viaduct moet er nog meer gebeuren. De nieuwe op- en afrit aan de kant van Joure moeten nog aangelegd worden, evenals de minirotonde die hierbij hoort. Deze werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van het weer en daarom zijn ze nu in het voorjaar gepland. Hier is wel weer een omleiding voor nodig. En er volgen natuurlijk nog afrondende werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het draaien van het definitieve asfalt en belijning, het afwerken van de bermen en het plaatsen van de bebording. Het verkeer blijft dus nog even hinder ondervinden.

Eind tweede kwartaal van 2018 zal dit project voor het verkeer en omgeving tot een einde komen maar dat betekent niet dat het voor ons als projectteam ook klaar is; de papierenwinkel gaat van start. Wij blijven nog even in de buurt.

Angela Lolkama
Adviseur Omgeving
Rijkswaterstaat Noord Nederland

Angela Lolkama
Terug